Szarlotka z Bezą
Cześć! <link do filmu>
Za
oknami już zawitała do nas jesień..Ja jako zwolenniczka wiosny i lata
jestem troszkę zawiedziona, że przed nami ten zimniejszy czas, ale
powiem Ci, że w tym roku jakoś wyjątkowo się cieszę :) Na jesień oraz
zimę mam większą chęć pieczenia ciast więc może to dlatego? hm..
Co powiesz na szarlotkę ? Nie? A szarlotka z bezą? Brzmi już lepiej, prawda?
Ciasto, które dla Ciebie przygotowałam, jest proste a przy tym przepyszne!
To jak, spróbujesz?
Ciasto:
-250g mąki
-150g masła
-100g cukru
-łyżka śmietany, wody
-2 żółtka
-2 łyżeczki c.wanilinowego
-1 łyżka bułki tartej (do blachy)
-1 łyżeczka masła (do blachy)
Nadzienie:
-1 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka, papierówka)
-1 łyżeczka cynamonu, 2 szczypty gałki muszkatołowej
-50g cukru
-miąższ,skórka z połowy pomarańczy
Beza:
-3 białka
-150g cukru
-łyżka mąki ziemniaczanej
-łyżka soku z cytryny lub octu winnego
Zacznij od samego ciasta. Do miski wrzuć przesianą mąkę, cukier oraz miękkie masło. Wymieszaj. Dodaj żółtka, cukier wanilinowy, połącz. Na końcu dodaj śmietanę i wyrabiaj ciasto do tego momentu aż nie będzie Ci się lepić do rąk. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
W tym czasie zajmij się nadzieniem.
Obierz jabłka
i usuń gniazda nasienne. Ja lubię większe kawałki w cieście, ale jeśli
chcesz możesz zetrzeć je na tarce. Przełóż je do garnka, dodaj cukier, przyprawy, miąższ i skórkę z pomarańczy. Pamiętaj, żeby dokładnie usunąć białą błonę okalającą owoc, aby ciasto nie było gorzkie. Duś wszystko na średnim ogniu, do powstania musu.
Kiedy jabłka nam stygną, wysmaruj blachę masłem i wysyp ją bułką tartą. Na tak przygotowaną blaszkę wyłóż ciasto i po prostu wklep w dno oraz boki. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnia na 190°, 15 minut. Musi się lekko zarumienić.
Kiedy masz przygotowany mus i spód, czas na bezę. Do naczynia (suchego!) wlej białka (lepiej,
jeśli są w temp. pokojowej, cukier szybciej się w nich rozpuści) i
zacznij ubijać. Kiedy zauważysz, że zaczynają gęstnieć, dodawaj partiami
cukier, łyżka po łyżce (nie zmniejszaj ilości cukru, ponieważ
beza nie wyjdzie). Metoda na to, aby sprawdzić, czy beza jest już
gotowa: Weź troszkę masy między palce, jeśli nie wyczuwasz cukru, to
znaczy, że jest już w porządku. Do takiej masy dodaj sok i mąkę ziemniaczaną. Powstanie Ci gęsta, zwarta beza.
Wszystkie 3 poziomy gotowe- Czas je połączyć!
Na spód wyłóż mus jabłkowo-pomarańczowy, a następnie bezę. Wstaw do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na początek 160° -10 minut a później zmniejsz temperaturę do 130° i piecz przez kolejne 50 minut.
Po
tym czasie możesz cieszyć się gotową szarlotką, którą możesz udekorować
podprażonymi migdałami, kawałki jabłek, pomarańczy, miętą..mam
nadzieję, że wypróbujesz ten przepis..
Smacznego!
![]() | |||
Komentarze
Prześlij komentarz