Wegańska Szarlotka z Bezą!
Cześć!<link do filmu>
Dziś chcę Ci zaprezentować przepis na ciacho, które sprawiło mi nieco trudności, a to wszystko przez bezę.
Może już wiesz, a może jeszcze nie, że wege bezę robi się z aquafaby (aqua-woda, faba-fasola)czyli z zalewy po cieciorce.
I jak wszystko szło po mojej myśli, spód-ok, nadzienie-super, nawet beza mi się ubiła, wkładam do piekarnika temperatura 130°, 1h. Po godzinie podchodzę do piekarnika, otwieram go, dotykam ciasta, żeby sprawdzić czy związała się beza i klops. Była miękka. Wydaje mi się, że za krótko ją ubijałam i cały cukier nie zdążył się rozpuścić.
Zakasałam rękawy i trzeba było robić wszystko od początku.
Wyszło!
Także, jeśli coś Wam nie wyjdzie w kuchni, to nie denerwujcie się, nie smućcie, tylko próbujcie jeszcze raz!
Będziecie mieć większą satysfakcję.
Spód Ciasta:
250g mąki
2 łyżki cukru wanilinowego
szczypta soli
150g margaryny
2 łyżki wody
Nadzienie
600g jabłek,ok 4 sztuki (szara reneta,antonówka, papierówka)
4 suszone figi
1 łyżka cynamonu
Beza
woda po 1 puszcze cieciorki konserwowej
135g cukru
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja
podprażone płatki kokosowe
świeże figi
kawałki jabłek
Spód: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, sól oraz margarynę (pokrój ją na mniejsze kawałeczki) najlepiej, żeby miała ona temperaturę pokojową, będzie Ci łatwiej wyrabiać ciasto. Kiedy wszystko się już połączy, dodaj wody i wyrabiaj ciasto dalej. Gdy już składniki nie będą Ci się lepić do rąk, to znaczy, że ciacho jest już gotowe i możesz zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie wywałkuj je na stolnicy bądź desce (pamiętaj, żeby oprószyć ją mąką, wtedy nie będzie Ci się do niej lepić) do grubości 3-4mm, a następnie przełóż na wcześniej wyłożoną papierem blaszkę.
Tak gotowy spód włóż do piekarnika funkcja termoobiegu na 190°, 20minut.
Nadzienie: W czasie gdy Twój spód się piecze, obierz i zetrzyj jabłka. Możesz je pokroić na mniejsze części albo uzyskać większe płaty jabłka, to już zależy od tego, jaką formę wolisz.
Figi pokrój na mniejsze kawałeczki.
Na podpieczony spód wyłóż część jabłek, następnie dodaj kilka kawałków fig i posyp częścią cynamonu i stwórz kolejną warstwę. Tak przygotowane ciacho piecz przez 15 minut w 160° (termoobieg)w międzyczasie zacznij ubijać bezę.
Dziś chcę Ci zaprezentować przepis na ciacho, które sprawiło mi nieco trudności, a to wszystko przez bezę.
Może już wiesz, a może jeszcze nie, że wege bezę robi się z aquafaby (aqua-woda, faba-fasola)czyli z zalewy po cieciorce.
I jak wszystko szło po mojej myśli, spód-ok, nadzienie-super, nawet beza mi się ubiła, wkładam do piekarnika temperatura 130°, 1h. Po godzinie podchodzę do piekarnika, otwieram go, dotykam ciasta, żeby sprawdzić czy związała się beza i klops. Była miękka. Wydaje mi się, że za krótko ją ubijałam i cały cukier nie zdążył się rozpuścić.
Zakasałam rękawy i trzeba było robić wszystko od początku.
Wyszło!
Także, jeśli coś Wam nie wyjdzie w kuchni, to nie denerwujcie się, nie smućcie, tylko próbujcie jeszcze raz!
Będziecie mieć większą satysfakcję.
Spód Ciasta:
250g mąki
2 łyżki cukru wanilinowego
szczypta soli
150g margaryny
2 łyżki wody
Nadzienie
600g jabłek,ok 4 sztuki (szara reneta,antonówka, papierówka)
4 suszone figi
1 łyżka cynamonu
Beza
woda po 1 puszcze cieciorki konserwowej
135g cukru
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja
podprażone płatki kokosowe
świeże figi
kawałki jabłek
Spód: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, sól oraz margarynę (pokrój ją na mniejsze kawałeczki) najlepiej, żeby miała ona temperaturę pokojową, będzie Ci łatwiej wyrabiać ciasto. Kiedy wszystko się już połączy, dodaj wody i wyrabiaj ciasto dalej. Gdy już składniki nie będą Ci się lepić do rąk, to znaczy, że ciacho jest już gotowe i możesz zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie wywałkuj je na stolnicy bądź desce (pamiętaj, żeby oprószyć ją mąką, wtedy nie będzie Ci się do niej lepić) do grubości 3-4mm, a następnie przełóż na wcześniej wyłożoną papierem blaszkę.
Tak gotowy spód włóż do piekarnika funkcja termoobiegu na 190°, 20minut.
Nadzienie: W czasie gdy Twój spód się piecze, obierz i zetrzyj jabłka. Możesz je pokroić na mniejsze części albo uzyskać większe płaty jabłka, to już zależy od tego, jaką formę wolisz.
Figi pokrój na mniejsze kawałeczki.
Na podpieczony spód wyłóż część jabłek, następnie dodaj kilka kawałków fig i posyp częścią cynamonu i stwórz kolejną warstwę. Tak przygotowane ciacho piecz przez 15 minut w 160° (termoobieg)w międzyczasie zacznij ubijać bezę.
Przecedź zalewę od cieciorki (z cieciorki możesz zrobić np pyszny hummus) i od tego momentu traktuj ją jak białka. Zacznij ubijać na początku na małych obrotach, stopniowo je zwiększaj.
Kiedy uzyskasz już gęstą, zwartą pianę, która nie odrywa Ci się od miski, możesz zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo. Po dodaniu całego cukru koniecznie upewnij się, że cukier rozpuścił się w bezie, wystarczy wziąć troszkę masy między palce, jeśli nie wyczujesz cukru tzn, że jest w porządku. W tym momencie możesz dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Taką bezę wyłóż na podpieczoną szarlotkę i wstaw do piekarnika z termoobiegiem na 120°, piecz przez 1h.
Po wystudzeniu ciasta udekoruj ją podprażonymi płatkami kokosa, świeżymi figami, jabłkami.
Smacznego!
Kiedy uzyskasz już gęstą, zwartą pianę, która nie odrywa Ci się od miski, możesz zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo. Po dodaniu całego cukru koniecznie upewnij się, że cukier rozpuścił się w bezie, wystarczy wziąć troszkę masy między palce, jeśli nie wyczujesz cukru tzn, że jest w porządku. W tym momencie możesz dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Taką bezę wyłóż na podpieczoną szarlotkę i wstaw do piekarnika z termoobiegiem na 120°, piecz przez 1h.
Po wystudzeniu ciasta udekoruj ją podprażonymi płatkami kokosa, świeżymi figami, jabłkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz