Moje zdjęcie
Słodko Na Roślinach
Cześć ! Jestem Ola i odkąd pamiętam, od zawsze lubiłam piec i robić różne słodkości, ale dopiero w 2015, kiedy przeszłam na dietę wegetariańską, zainteresowałam się wegańskimi wypiekami, które są większym wyzwaniem od tych tradycyjnych i według mnie są nie tylko zdrowsze, ale też ciekawsze. Lubię roślinne alternatywy, ponieważ są po prostu nieoczywiste! Na tym blogu będziesz mógł/a zobaczyć moje roślinne przepisy na desery w odpowiedzi na te tradycyjne słodkie wersje.

Shake Bananowo-Orzechowo-Waniliowy!

Cześć ! <link do filmu>
Dziś mam dla Ciebie przepis na shake'a ! Jest mega gęsty, słodki, a przede wszystkim PRZEPYSZNY!
To prawdziwa bomba kaloryczna dlatego bez treningu się nie obejdzie :) Te warstwy, które widzisz na zdjęciu to karmel i czekolada..czy może być lepiej? mniam!

Proporcje na 1 porcję:
-2 banany
-2 łyżki masła orzechowego
-125ml lodów waniliowych
-100ml mleka
-szczypta soli

Polewa czekoladowa:
-50 g czekolady gorzkiej
-20g masła

Słony Karmel: ( tu składniki na pół większego słoika, bo jak robić karmel tylko dla jednej osoby ? bez sensu!) 
-250g cukru drobnego
-105g masła
-150ml śmietanki 30 albo 36%
-łyżeczka soli himalajskiej (jeśli lubisz słony karmel)
*przepis P.Agaty Stankiewicz

Na samym początku zajmij się warstwami czyli polewą czekoladową i karmelem.
Do garnka wsyp cukier. Mieszaj na małym ogniu cierpliwie aż cukier się rozpuści. Pamiętaj żeby zbierać cukier ze ścianek garnka aby się nie przypalił. Jeśli to Ci się przydarzy nie rób tego dalej i zacznij od początku. Do rozpuszczonego cukru dodaj masło-nie wystrasz się gdy dostrzeżesz, że Ci się pieni, mieszaj dalej.
Możesz mieć wrażenie, że masło nie chce się połączyć z cukrem, ale bądź cierpliwy/a. Do rozpuszczonej masy dodaj śmietankę i znowu mieszaj ("ten karmel to ciągła mieszanina..!")
Na końcu dodaj sól.
Kiedy karmel stygnie, zajmij się czekoladą. I tu sprawa jest prosta-rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę, aż do połączenia się składników. 

Gdy karmel i czekolada są już gotowe, zajmij się samym shake'm. Do blendera włóż banany i zalej mlekiem. 
Banany muszą być zmrożone, ale dobrze gdy chwilkę odczekają w mleku-będzie Ci łatwiej zmixować masę. W między czasie możesz udekorować kubek karmelem i czekoladą.

 Ja to zrobiłam pędzelkiem, ale myślę, że jeśli nie posiadasz go w domu, to przy odrobinie chęci wyjdzie Ci to również łyżeczką (aczkolwiek pędzelkiem jest łatwiej, a kosztuje kilka złotych;))

Do bananów i mleka dodaj lodów i zblenduj. Następnie dodaj masła orzechowego, soli(doda głębi smaku), wymieszaj.

I tak gotową, gęstą masę wlej do kubka. Warstwy nie zmieszają się z shake'm, ponieważ czekolada i karmel szybko zastygają. Możesz posypać go jeszcze orzeszkami np. ziemnymi.
Prawda, że wygląda to efektownie ?



Koniecznie spróbuj zrobić takiego samego shake'a!

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty