Tort Bezowy Wegański z Kremem Kokosowym i Mango
Dziś przychodzę do Ciebie z przepisem na Wegański Tort Pavlovej.
Tradycyjny tort bezowy jest zrobiony m.in. z użyciem białek i mascarpone, natomiast ta wegańska wersja jest równie pyszna, a nie zawiera żadnych odzwierzęcych produktów!
Beza jest zrobiona na bazie magicznej aquafaby, a krem z mleczka kokosowego!
Ten deser zrobiłam z myślą o mojej siostrze i szwagrze, którzy obchodzili wczoraj swoje urodziny :) Wszystkiego Najlepszego!
jeśli wolisz zobaczyć i posłuchać jak zrobić ten tort, to zapraszam tutaj :)
jeśli wolisz zobaczyć i posłuchać jak zrobić ten tort, to zapraszam tutaj :)
Beza:
Schłodzona zalewa(aquafaba) po 2 puszkach cieciorki konserwowej (ok.300ml)
cukier puder-300g
mąka ziemniaczana-1 czubata łyżka
Krem kokosowy:
2 puszki mleczka kokosowego min.81%(min.24h w lodówce), tylko ta gęsta część
1 marakuja
sok z połowy cytryny
Krem Truskawkowy:
aquafaba z 1 puszki po cieciorce
400g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki agaru
Krem Truskawkowy:
aquafaba z 1 puszki po cieciorce
400g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki agaru
Dekoracja:
Marakuja
Granat
Rozdrobnione Pistacje
Rozdrobnione Pistacje
Beza:
Cukier puder przesiej przez drobne oczka sitka aby pozbyć się grudek.
Do miski wlej schłodzoną aquafabę i zacznij ubijać. Na początku rób to na małych obrotach i stopniowo je zwiększaj. Kiedy uzyskasz już białą, puszystą masę zacznij dodawać cukier puder, ale UWAGA, rób to stopniowo, łyżka po łyżce z odstępem 2-3 minut.
Chodzi o to, by cały cukier się rozpuścił. Gdy dodasz już cały cukier puder i mieszając odczekasz 3 minuty, dodaj mąkę ziemniaczaną, która sprawi, że Twoja masa będzie gęstsza.
*
Z podanych proporcji wyjdą Ci dwa cieńsze, ale większe blaty bezowe o średnicy 25cm, jeśli chcesz ,aby Twoja beza była WYŻSZA, zmniejsz średnicę np. do 21cm.
Szkic swoich blatów, odrysowałam używając blaszki, na papierze do pieczenia.
*
Krem Kokosowy:
Gęstą część mleczka kokosowego, umieść w naczyniu i zmixuj. Następnie dodaj marakuję i sok z cytryny.
*
Krem Truskawkowy:
Jeśli chodzi o krem, a bardziej jest to galaretka truskawkowa, na początku postępujemy tak jak w przypadku bezy, musisz ubić aquafabę z cukrem, następnie rozpuść truskawki w garnuszku na małym ogniu, a kiedy to się stanie, zblenduj je. Gotowy sok z truskawek wlej do ubitej aquafaby. Teraz przelej wszystko do garnka, poczekaj, aż masa się zagotuje i wtedy wsyp 2 łyżki agaru, wymieszaj i odstaw do ostudzenia aż masa zgęstnieje.
*
Dekoracja:
Na dolny blat posmarowany kremem truskawkowym nałóż górny z 1/3 kremu kokosowego.
Wierzch tortu wysmaruj pozostałą częścią kremu kokosowego i udekoruj granatem, rozdrobnionymi pistacjami i marakują.
Tort przed podaniem powinien odczekać 2h w lodówce.
*
Mniam!
Gęstą część mleczka kokosowego, umieść w naczyniu i zmixuj. Następnie dodaj marakuję i sok z cytryny.
*
Krem Truskawkowy:
Jeśli chodzi o krem, a bardziej jest to galaretka truskawkowa, na początku postępujemy tak jak w przypadku bezy, musisz ubić aquafabę z cukrem, następnie rozpuść truskawki w garnuszku na małym ogniu, a kiedy to się stanie, zblenduj je. Gotowy sok z truskawek wlej do ubitej aquafaby. Teraz przelej wszystko do garnka, poczekaj, aż masa się zagotuje i wtedy wsyp 2 łyżki agaru, wymieszaj i odstaw do ostudzenia aż masa zgęstnieje.
*
Dekoracja:
Na dolny blat posmarowany kremem truskawkowym nałóż górny z 1/3 kremu kokosowego.
Wierzch tortu wysmaruj pozostałą częścią kremu kokosowego i udekoruj granatem, rozdrobnionymi pistacjami i marakują.
Tort przed podaniem powinien odczekać 2h w lodówce.
*
Mniam!
Komentarze
Prześlij komentarz