Moje zdjęcie
Słodko Na Roślinach
Cześć ! Jestem Ola i odkąd pamiętam, od zawsze lubiłam piec i robić różne słodkości, ale dopiero w 2015, kiedy przeszłam na dietę wegetariańską, zainteresowałam się wegańskimi wypiekami, które są większym wyzwaniem od tych tradycyjnych i według mnie są nie tylko zdrowsze, ale też ciekawsze. Lubię roślinne alternatywy, ponieważ są po prostu nieoczywiste! Na tym blogu będziesz mógł/a zobaczyć moje roślinne przepisy na desery w odpowiedzi na te tradycyjne słodkie wersje.

Tort Bezowy Wegański z Kremem Kokosowym i Mango


Dziś przychodzę do Ciebie z przepisem na Wegański Tort Pavlovej.
Tradycyjny tort bezowy jest zrobiony m.in. z użyciem białek i mascarpone, natomiast ta wegańska wersja jest równie pyszna, a nie zawiera żadnych odzwierzęcych produktów!
Beza jest zrobiona na bazie magicznej aquafaby, a krem z mleczka kokosowego!
Ten deser zrobiłam z myślą o mojej siostrze i szwagrze, którzy obchodzili wczoraj swoje urodziny :) Wszystkiego Najlepszego!
jeśli wolisz zobaczyć i posłuchać jak zrobić ten tort, to zapraszam tutaj :)

Beza:
Schłodzona zalewa(aquafaba) po 2 puszkach cieciorki konserwowej (ok.300ml)
cukier puder-300g
mąka ziemniaczana-1 czubata łyżka 

Krem kokosowy:
2 puszki mleczka kokosowego min.81%(min.24h w lodówce), tylko ta gęsta część
1 marakuja
sok z połowy cytryny  

Krem Truskawkowy:
aquafaba z 1 puszki po cieciorce
400g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny 
2 łyżeczki agaru

Dekoracja:
Marakuja
Granat
Rozdrobnione Pistacje

Beza:
Cukier puder przesiej przez drobne oczka sitka aby pozbyć się grudek.
Do miski wlej schłodzoną aquafabę i zacznij ubijać. Na początku rób to na małych obrotach i stopniowo je zwiększaj. Kiedy uzyskasz już białą, puszystą masę zacznij dodawać cukier puder, ale UWAGA, rób to stopniowo, łyżka po łyżce z odstępem 2-3 minut. 
Chodzi o to, by cały cukier się rozpuścił. Gdy dodasz już cały cukier puder i mieszając odczekasz 3 minuty, dodaj mąkę ziemniaczaną, która sprawi, że Twoja masa będzie gęstsza.
*
Z podanych proporcji wyjdą Ci dwa cieńsze, ale większe blaty bezowe o średnicy 25cm, jeśli chcesz ,aby Twoja beza była WYŻSZA, zmniejsz średnicę np. do 21cm.
Szkic swoich blatów, odrysowałam używając blaszki, na papierze do pieczenia.
*
Krem Kokosowy:
Gęstą część mleczka kokosowego, umieść w naczyniu i zmixuj. Następnie dodaj marakuję i sok z cytryny.
 *
Krem Truskawkowy:
Jeśli chodzi o krem, a bardziej jest to galaretka truskawkowa, na początku postępujemy tak jak w przypadku bezy, musisz ubić aquafabę z cukrem, następnie rozpuść truskawki w garnuszku na małym ogniu, a kiedy to się stanie, zblenduj je. Gotowy sok z truskawek wlej do ubitej aquafaby. Teraz przelej wszystko do garnka, poczekaj, aż masa się zagotuje i wtedy wsyp 2 łyżki agaru, wymieszaj i odstaw do ostudzenia aż masa zgęstnieje.
 *
Dekoracja:
Na dolny blat posmarowany kremem truskawkowym nałóż górny z 1/3 kremu kokosowego.
Wierzch tortu wysmaruj pozostałą częścią kremu kokosowego i udekoruj granatem, rozdrobnionymi pistacjami i marakują.
Tort przed podaniem powinien odczekać 2h w lodówce.
 *
Mniam!


Komentarze

Popularne posty