Moje zdjęcie
Słodko Na Roślinach
Cześć ! Jestem Ola i odkąd pamiętam, od zawsze lubiłam piec i robić różne słodkości, ale dopiero w 2015, kiedy przeszłam na dietę wegetariańską, zainteresowałam się wegańskimi wypiekami, które są większym wyzwaniem od tych tradycyjnych i według mnie są nie tylko zdrowsze, ale też ciekawsze. Lubię roślinne alternatywy, ponieważ są po prostu nieoczywiste! Na tym blogu będziesz mógł/a zobaczyć moje roślinne przepisy na desery w odpowiedzi na te tradycyjne słodkie wersje.

Wegański Sernik Malinowy

Cześć ! <link do ciasta>
Tym razem na tapetę wlatuje sernik wege malinowy !
Jest przeeepyszny i mogę Wam zdradzić, że jest aktualnie moim ulubieńcem, jeśli chodzi o wege ciacha! Moja inspiracja modyfikacja: savoryorsweet.
To co ? Zaczynamy !

Na spód sernika potrzebujesz:
-150g migdałów
-150g suszonych daktyli
-30g kakao
-40g oleju kokosowego
-3 łyżki wody

Na masę potrzebujesz:
-200g kaszy jaglanej
-2 szklanki wody (500ml)
-150g orzechów nerkowca
-100g (wg preferencji) cukru lub innego zamiennika np. syropu z agawy, ksylitolu
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru wanilinowego lub aromatu waniliowego
-sok z jednej cytryny + skórka cytrynowa
-100 g malin

Na galaretkę malinową potrzebujesz:
-200g malin mrożonych-świeżych
-łyżeczka agaru
-100 ml wody

Do dekoracji potrzebujesz:
-100 g malin
ewentualnie mięta :)

Przed przystąpieniem do robienia cuda pamiętaj, że:
-daktyle trzeba zalać wrzątkiem (wtedy ich rozmiękczenie potrwa ok.1h) lub zimną wodą ( kilka godzin). Zalej do poziomu daktyli.
-nerkowce również zalej wodą, ale tym razem na minimum 10h ! (najlepiej zostaw je na noc w lodówce). Zalej do poziomu nerkowców.

1. Migdały zblenduj na drobne kawałeczki, osobno daktyle. Następnie wsyp je do większej miski razem z kakao, rozpuszczonym olejem kokosowym i blenduj lub po prostu wymieszaj widelcem aż do powstania gęstej "papki". Na pewno masa będzie za gęsta (ale musi być gęsta!) więc dodaj 2-3 łyżki wody.
I taką masę wyłóż spód i brzegi na wcześniej przygotowaną (wyłóż ją papierem)blaszkę. Kiedy dno naszego sernika czeka w lodówce, zajmij się środkiem!

2. Kaszę jaglaną musisz najpierw przepłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Następnie daj ją do garnka razem z nerkowcami, zalej wodą i dodaj soli.
I tutaj musisz być cierpliwy/a ponieważ kaszę musisz mieszać na małym ogniu do tego momentu, aż wsiąknie całą wodę (jeśli tak się stanie, poczekaj jeszcze minutkę i wtedy będzie dobra ;))

3. Taką mieszankę kaszowo-nerkowcową przełóż do miski i dodajcie cukier, sok z cytryny, skórkę z cytryny, esencję waniliową i zblenduj. Mniej niż połowę masy przełóż na spód ciasta i wyłóż malinami, a na nie daj pozostałą część masy.

Ufff..sernik już prawie skończony, została nam tylko malinowa galaretka.

4. Maliny rozgnieć tak, żeby powstała papka. Wodę zagotuj, dodaj agar i mieszaj, aż zgęstnieje. Tak przygotowany agar wlewaj powoli do malin, mieszaj. Sernik wyłóż malinami, następnie wylej galaretkę na ciasto. 
Sernik włóż do lodówki na minimum 3h, a po tym czasie możesz zjeść wszystko! Smacznego !


Komentarze

Popularne posty