Wegański Shake Karmelowy!
Cześć! <link do filmu>
Dziś przychodzę do Ciebie z przepisem na Wege Shake'a, bananowo, orzechowo, kokosowego z wegańskim karmelem i polewą czekoladową!
Muszę Ci powiedzieć, że smakuje mega podobnie do wersji tradycyjnej tego przysmaku i jeśli ktoś by mi podał właśnie te dwa mleczne koktajle, to nie potrafiłabym powiedzieć, który jest który!
Nie czekaj tylko czym prędzej zrób to cudo :)
karmel
-puszka mleczka kokosowego min.80% (to bardzo ważne inaczej karmel Ci nie zgęstnieje)
-125g cukru (białego, trzcinowego, kokosowego)
-łyżeczka soli (ja lubię słone, ale Ty oczywiście możesz dodać mniej)
polewa czekoladowa
-50g gorzkiej czekolady
-10g oleju kokosowego(1 mała łyżeczka stałego oleju)
masa shake'owa
-1 duży,zmrożony, dojrzały banan,
-2 łyżki masła orzechowego 100%
-3 daktyle (wcześniej zalej je wrzątkiem na min.10 minut)
-łyżeczka w. kokosowych
-150ml mleka kokosowego (migdałowego)
1. Jeśli chodzi o Karmel, to rozpuść cukier na małym ogniu ciągle mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia. Kiedy cukier już będzie miał płynną konsystencję, wlej mleczko. Nie wystrasz się, ponieważ cały cukier Ci się zetnie, ale po chwili pod wpływem ciepła połączy się z mleczkiem.
Taką masę powinieneś trzymać min.30 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie karmel Ci zgęstnieje. Kiedy uznasz, że masa jest już wystarczająco gęsta, zdejmij garnek z palnika, dodaj olej, sól i wymieszaj.
2. Polewa czekoladowa w tym przypadku to banał. Wystarczy, że przełożysz czekoladę, olej do rondelka i doprowadzisz do połączenia.
3. Sam shake- Banana włóż do naczynia i zalej mlekiem. Odstaw na czas udekorowania kubka(po tym czasie banan ulegnie lekkiemu rozmrożeniu, przez co będzie łatwiej go zblendować)
4. Kiedy już zrobisz piękne ślaczki w swoim kubku wróć do robienia masy shake'owej. Zblenduj wcześniej przygotowane składniki, dodaj masło i daktyle, ponownie wymieszaj. Na sam koniec wrzuć łyżeczkę wiórków kokosowych.
Dekoracja:
Zachęcam Cię do tego, abyś nieco zaszalał/a z ozdabianiem, bo to zawsze sprawia frajdę i podkręca apetyt. Możesz udekorować nie tylko sam środek kubka, ale też wieczko, czekoladą, karmelem dodać na sam wierzch wiórków kokosowych.
Muszę Ci powiedzieć, że smakuje mega podobnie do wersji tradycyjnej tego przysmaku i jeśli ktoś by mi podał właśnie te dwa mleczne koktajle, to nie potrafiłabym powiedzieć, który jest który!
Nie czekaj tylko czym prędzej zrób to cudo :)
karmel
-puszka mleczka kokosowego min.80% (to bardzo ważne inaczej karmel Ci nie zgęstnieje)
-125g cukru (białego, trzcinowego, kokosowego)
-łyżeczka soli (ja lubię słone, ale Ty oczywiście możesz dodać mniej)
polewa czekoladowa
-50g gorzkiej czekolady
-10g oleju kokosowego(1 mała łyżeczka stałego oleju)
masa shake'owa
-1 duży,zmrożony, dojrzały banan,
-2 łyżki masła orzechowego 100%
-3 daktyle (wcześniej zalej je wrzątkiem na min.10 minut)
-łyżeczka w. kokosowych
-150ml mleka kokosowego (migdałowego)
1. Jeśli chodzi o Karmel, to rozpuść cukier na małym ogniu ciągle mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia. Kiedy cukier już będzie miał płynną konsystencję, wlej mleczko. Nie wystrasz się, ponieważ cały cukier Ci się zetnie, ale po chwili pod wpływem ciepła połączy się z mleczkiem.
Taką masę powinieneś trzymać min.30 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie karmel Ci zgęstnieje. Kiedy uznasz, że masa jest już wystarczająco gęsta, zdejmij garnek z palnika, dodaj olej, sól i wymieszaj.
2. Polewa czekoladowa w tym przypadku to banał. Wystarczy, że przełożysz czekoladę, olej do rondelka i doprowadzisz do połączenia.
3. Sam shake- Banana włóż do naczynia i zalej mlekiem. Odstaw na czas udekorowania kubka(po tym czasie banan ulegnie lekkiemu rozmrożeniu, przez co będzie łatwiej go zblendować)
4. Kiedy już zrobisz piękne ślaczki w swoim kubku wróć do robienia masy shake'owej. Zblenduj wcześniej przygotowane składniki, dodaj masło i daktyle, ponownie wymieszaj. Na sam koniec wrzuć łyżeczkę wiórków kokosowych.
Dekoracja:
Zachęcam Cię do tego, abyś nieco zaszalał/a z ozdabianiem, bo to zawsze sprawia frajdę i podkręca apetyt. Możesz udekorować nie tylko sam środek kubka, ale też wieczko, czekoladą, karmelem dodać na sam wierzch wiórków kokosowych.
Smacznego!
*
Komentarze
Prześlij komentarz