Moje zdjęcie
Słodko Na Roślinach
Cześć ! Jestem Ola i odkąd pamiętam, od zawsze lubiłam piec i robić różne słodkości, ale dopiero w 2015, kiedy przeszłam na dietę wegetariańską, zainteresowałam się wegańskimi wypiekami, które są większym wyzwaniem od tych tradycyjnych i według mnie są nie tylko zdrowsze, ale też ciekawsze. Lubię roślinne alternatywy, ponieważ są po prostu nieoczywiste! Na tym blogu będziesz mógł/a zobaczyć moje roślinne przepisy na desery w odpowiedzi na te tradycyjne słodkie wersje.

Jak Zrobić Solony Wegański Karmel?


Dziś przychodzę do Ciebie z przepisem na Wegański Karmel Słony. 
Możesz go zrobić na kilka sposobów. 
Ja dziś przedstawię Ci już drugi, ponieważ niedawno robiłam karmel do shake'a wegańskiego .
Ten, który przyrządzałam dzisiaj, nieco bardziej przypomina ten tradycyjny, więc jeśli jesteś ciekaw, zapisuj przepis i leć do kuchni !:)
Pod tym linkiem zobaczysz jak go zrobić.

Karmel Wege:
200g cukru
  120ml mleka kokosowego
100g margaryny
łyżeczka soli

Do rondelka wsyp cukier i ciągle mieszając na średnim ogniu, doprowadź go do rozpuszczenia . Kiedy to już się stanie, zmniejsz ogień i wlej mleczko, mieszaj. Nie wystrasz się, ponieważ masa zacznie Ci się pienić. Gdy składniki się połączą, dodaj soli i margaryny. Gotuj na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Twój karmel na początku będzie rzadki, ale po 5 minutach redukowania go zgęstnieje. 
Lekko przestudzony karmel przelej do słoiczka i użyj do ulubionych deserów albo wyjadaj go prosto z pojemniczka! 

Pychotka! Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty