Jak Zrobić Solony Wegański Karmel?
Możesz go zrobić na kilka sposobów.
Ja dziś przedstawię Ci już drugi, ponieważ niedawno robiłam karmel do shake'a wegańskiego .
Ten, który przyrządzałam dzisiaj, nieco bardziej przypomina ten tradycyjny, więc jeśli jesteś ciekaw, zapisuj przepis i leć do kuchni !:)
Pod tym linkiem zobaczysz jak go zrobić.
Karmel Wege:
200g cukru
120ml mleka kokosowego
100g margaryny
łyżeczka soli
Do
rondelka wsyp cukier i ciągle mieszając na średnim ogniu, doprowadź go
do rozpuszczenia . Kiedy to już się stanie, zmniejsz ogień i wlej
mleczko, mieszaj. Nie wystrasz się, ponieważ masa zacznie Ci się pienić.
Gdy składniki się połączą, dodaj soli i margaryny. Gotuj na małym
ogniu, aż wszystko się połączy. Twój karmel na początku będzie rzadki,
ale po 5 minutach redukowania go zgęstnieje.
Lekko przestudzony karmel przelej do słoiczka i użyj do ulubionych deserów albo wyjadaj go prosto z pojemniczka!
Pychotka! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz